Costa Blanca

Fotoweek aan de Costa Blanca, 30 november tot en met 7 december 2019.

De basis voor de fotocursus is een riant huis in Calpe. Vanuit daar gaan we iedere dag naar een inspirerende fotolocatie. Je fotografeert veel, ik ben continu in de buurt om met je te sparren of om je te helpen. Aan het eind van iedere dag nemen we uitgebreid de tijd om de gemaakte foto’s te bespreken.

Lesprogramma

Fotocursussen met persoonlijke aandacht
Fotoweek aan de Costa Blanca 30 november tot en met 7 december 2019
Prijs: € 1248 exclusief vliegticket naar Alicante; verder all inclusive!

Hoe ziet een fotodag eruit ? We ontbijten rustig, meestal op het terras in het zonnetje. We bespreken het fotoplan voor de dag. Voor iedereen een inspirerende opdracht, die aansluit bij je fotokennis en -ervaring. Door deze insteek is de cursus voor iedereen geschikt, ongeacht van je niveau en fotokennis. Zo nodig licht ik de opdracht nog wat nader toe met korte, toepasbare theorie over compositie, lichtgebruik en hoe je een foto spannend maakt.Een groot deel van de dag zijn we aan het fotograferen. Eind van de middag  bekijken we ons fotowerk en bespreken met elkaar onze ‘toppers’.  Ik weet uit ervaring dat juist een –positief opbouwende-  fotobespreking de leukste manier is om te leren betere foto’s te maken.  We sluiten iedere dag af in een van de heerlijkste restaurants van Altea of Calpe.

Dag 1
Leo staat op het vliegveld in Alicante om de deelnemers te verwelkomen en op te halen. Je moest wellicht vroeg je bed uit, dus rijden we eerst rustig naar het huis in Calpe. Bijkomen, omgeving verkennen en als er interesse is alvast wat fotograferen. Al doende komen de eerste vragen boven. We gaan uit eten bij een gezellig restaurant in Calpe en praten wat na; hopelijk ook over niet-foto onderwerpen, zodat we elkaar wat leren kennen.

Dag 2

We bekijken de foto’s van gisteren. De discussie komt als vanzelf op de vraag ‘wat maakt een foto boeiend, interessant en (veel) meer dan een kiekje.  Het is zondag, rommelmarkt in Benidorm. Voor de fotograaf een walhallah.   We fotograferen er….rommel. Maar onze foto’s gaan het niveau van rommel overstijgen! Of vinden we de echte ‘bastards’ en durven we te vragen of we een foto mogen maken? Of zoeken we het spel van lijnen en schaduwen in de architectuur?  ’s Avonds bekijken we de oogst aan foto’s. Dat doen we op een positieve manier en geven iedereen wat aandachtspunten (en een inspirerende opdracht) voor de volgende dag.

Dag 3

De derde dag komen we wat op adem: een rustige start met een kop koffie bij het zwembad.  Na de koffie praten we over de compositieleer: vlakverdeling, perspectief, horizontaal en verticaal, scherptediepte, dynamisch of statisch, standpunt, leidende lijnen en ‘less is more’. Het begint al gauw te kriebelen, we pakken de camera en gaan nar Villajoyosa. Een kleurrijk vissersdorp, huisjes die met het veranderen van het licht er telkens anders uitzien. Maar hoe heb jij die gefotografeerd? ’s Avonds verrassen we elkaar. We waren op dezelfde plek en toch heeft iedereen andere foto’s gemaakt. We praten wat door over wat daar achter zit. Het is het beging van ieders ‘eigenheid’ als fotograaf.  Door dat te benoemen en onderkennen, kun je hierbij voortaan rekening houden bij het fotograferen.

Dag 4

Heel voorzichtig weten we iets over onze eigen foto-voorkeuren.  We gaan vandaag fotograferen in Altea, een prachtig plaatsje met voornamelijk witte huizen. We verdwalen in de kleine straatjes. Vinden fotogenieke hoekjes. Nu al blijkt dat binnen de groep nauwelijks dezelfde foto’s worden gemaakt. Een fotobespreking wordt als gauw een bespreking over de fotograaf.Gelukkig is het niet zo zwaar als het klinkt. En, genoeg is genoeg, dus we besluiten zelf wanneer het tijd is voor een biertje, wijntje of een avond stappen.

Dag 5

Het dorpje Polop blijkt een fotografisch juweel. Het dorpsplein, de straatjes en op de heuvel het kerkhof. Het gevoel dat je terug bent in het begin van de jaartelling. We gaan helemaal los op deze te gekke plek. En ’s avonds kunnen we niet wachten om elkaar de foto’s te laten zien. Ondertussen benoemen we de foto’s  al als ‘oh, die is typisch van hem of van haar’.

Dag 6

In de afgelegen heuvels bij Molinos zijn we tussen bouwvallen.  Oude windmolens met 1 of geen wieken, door de natuur overwoekerde gebouwen, bijzondere cactussen.Er is een lastige opdracht vor je bedacht. Pak je de handschoen op en kleur je echt een s buitend  elijntjes ? Ervaring leert dat de een het experimenteren geweldig vindt, en de ander graag weer snel terugvalt op ‘het oude’. Gelukkig doet iedereen waar hij of zij zich lekker bij voelt. Steeds beter is ieders eigenheid te zien in de gemaakte foto’s.  De fotobespreking wordt eigenlijk ook steeds leuker….

Dag 7
De laatste onbezorgde dag bezoeken we Denia, een stadje waar je wat kunt winkelen, op souvenir jacht.  Ervaring leert dat de meesten toch liever gewoon lekker willen fotograferen. Het kerkplein, de muren van het fort, een soort dorpse Ramblas.

Dag 8
De dag van vertrek. s Morgens inpakken en als je een middag vlucht hebt gaan we naar de Huerto del Cura, de Jardin Artistico Nacional in Elche. Dit is een palmentuin met de grootste palmdichtheid van Europa. We fotograferen in deze World Heritage site er lekker op los. Deels laten we ons inspireren door deze te gekke omgeving.Maar aan de hand van wat vingeroefeningen beginnen we ook al met het ‘anders kijken’. Verrassende doorkijkjes, bijzonder licht door het dak van palmenbladeren. Dit park is maar een kwartiertje van het vliegveld, dus het opbergen van je camera is gelijk het begin van je terugreis.In het vliegtuig begin je te beseffen dat je, na een week fotocursus, andersoortige foto’s  bent gaan maken en nu anders kijkt. De oogst van deze week? Een metamorfose als fotograaf!

Wat ga je doen

De Basis 

Leren om beter te fotograferen in een inspirerende omgeving? Schrijf je dan nu in voor de fotocursus in de Costa Blanca, te houden van zaterdag 30 november tot en met 7 december 2019.

Door de kleine groep (max 6 deelnemers) is er veel persoonlijke aandacht. Het is eigenlijk meer 7 dagen lang coaching dan een strakke cursus. Wij werken in een kleine groep. Hierdoor kan het programma en de begeleiding makkelijk worden aangepast aan het niveau van de deelnemers.  Techniek, camera instellingen en beeldinhoud; het komt allemaal aan de orde.

Wat is het einddoel

Na afloop ben je geïnspireerd. Maar belangrijker, je bent zelfverzekerd over wat je met jouw camera kunt.  En je kijkt anders, waardoor je ook echt andere foto’s maakt. Je verrast je familie en kennissen met andersoortige foto’s. Dat is zeker. Je gaat naar huis met een naslagwerk van wat tijdens deze week is besproken. Ook krijgt je van mij een boek met technische en fotografische tips.  Jou een stap vooruit zien maken is mijn beloning.

Hoe te werk

Door de kleine groep pas ik het programma en de begeleiding aan op het niveau van iedere deelnemer.Techniek, camera-instellingen en beeldinhoud; het komt allemaal aan de orde.
Werp alvast eens een blik op het programma.Het ziet er strak en intensief uit. Voor mij is het een handvat waar ik voor iedereen de beste invulling aan ga geven.Ondanks dat het serieus en intensief is, moet het vooral inspirerend, leuk en gezellig zijn.

Wat heb je nodig

Enige ervaring met fotografieDigitale camera waarvan je weet hoe je de sluitertijd en diafragma kunt instellenZo mogelijk eigen laptopDe vliegreis kun je zelf regelen. Er zijn al tickets naar Spanje voor € 60,= (Reis)verzekeringenVoor lokaal vervoer regelen wij.

Opdrachten

Tijdens deze cursus ga je zelf veel fotograferenJe doet dat na een korte behandeling van de -alleen zinvolle en relevante- theorie. Vervolgens krijg je een opdracht mee, waarmee je aan de slag gaat.Hierbij begeleid ik  je intensief (natuurlijk alleen als je daar prijs op stelt!) ‘s Avonds bespreken we met elkaar  enkele van je foto’s . Dit doen we onder ‘t genot van een hapje en een drankje (inclusief).In een ontspannen gezellige sfeer hebben we het dus over jouw foto’s.Feedback moet voor iedereen een feestje zijn waardoor je nog meer inspiratie hebt voor de volgende dag !

Praktische reis details

Prijs € 1248,= pp incl BTW excl vlucht naar Alicante, op basis van 1 persoonskamer.Alle te maken kosten in Spanje zijn in dit bedrag inbegrepen, dus inclusief al je eten, snacks en drinken. Wil je iemand meenemen met wie je de kamer deelt en die niet aan de cursus deelneemt, neem dan eerste even contact op. Er is veel mogelijk !  Na aankomst op het vliegveld Alicante is zdus o’n beetje alles inbegrepen:

  • alle activiteiten zoals in het programma beschreven
  • inclusief alle entreebewijzen
  • persoonlijke fotobegeleiding door een beroepsfotograaf (Leo)
  • handout en fotografie boek
  • accommodatie op basis van volpension
  • ontbijt, lunch en avondeten
  • alle  drank en versnaperingen
  • vervoer in Spanje

Ik geef je graag de maximale aandacht. De groepsgrootte is daarom minimaal 3 en maximaal 6 personen.

Direct aanmelden